Slivov cobbler

Če niste vešči peke, vam lahko zagotovim, da je ta sladica nekaj, kar vam bo 100% uspelo. Priprava palačink je v primerjavi s pripravo te sladice prava umetnost. Le z nekaj sestavinami, ki jih ima večina vedno doma, lahko v nekaj minutah priprave in slabo uro peke, ustvarite to toplo sladko sladico, s sočnim sadnim dnom in hrustljavim testom na vrhu, ki vas in vaših bližnjih ne bo pustila ravnodušne. Še toplo jo postrežemo s kepico vanilijevega sladoleda ali s sladko smetano.

Klasični cobbler se pripravlja z moko in maslom, ta različica je narejena z moko in sladko smetano, ki poskrbi, da je notranjost testa rahla, vrh pa še bolj hrustljav.

Sestavine:

  • 150g pirine ali pšenične mehke moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • ½ žličke soli
  • 250ml sladke smetane + 3 žlici smetane za premaz testa
  • 800g sliv
  • 1 žlička prosene moke
  • 2 žlici sveže iztisnjenega soka limone
  • 3 žlice kokosovega sladkorja ali javorjevega sirupa
  • 1 žlička vanilijevehga ekstrakta(po želji)
  • 30g masla

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 180°C
  2. Dno pekača 20x20cm premažemo z maslom.
  3. Slive razkoščičimo in razrežemo na polovičke ali četrtinke, odvisno od veličine sliv. Potresemo jih z sladkorjem, proseno moko, dodamo limonin sok ter po želji vanilijev ekstrakt. Dobro premešamo.
  4. Sadje razporedimo na dno pekača.
  5. Zmešamo moko in pecilni prašek, presejemo. Dodamo sladkor, sol in na koncu primešamo sladko smetano. Dobili bomo srednje trdo testo.
  6. Testo z žlico razporedimo po slivah tako, da naredimo 9 kupčkov, za vsakega nekje 2 žlici testa. Kupčke naredimo tako, da se bo med njimi še videl sadni nadev. Testo premažemo z smetano in damo v ogreto pečico. Pečemo 45-50 minut oziroma dokler sadje med testom ne začne vreti in vrh testa ne dobi zlato rjave barve.
  7. Preden cobbler postrežemo, ga pustimo 15-20 minut, da se nekoliko ohladi. Postrežemo z vanilijevim sladoledom ali stepeno sladko smetano.

Opombe

Za pripravo cobblerja lahko uporabite različno, najboljše sveže sezonsko sadje; višnje, borovnice, breskve…

Hranimo ga v hladilniku do 3 dni. Preden cobbler postrežemo, ga za nekaj minut segrejemo v mikrovalovi pečici ali 15 minut v klasični pečici.