Če niste vešči peke, vam lahko zagotovim, da je ta sladica nekaj, kar vam bo 100% uspelo. Priprava palačink je v primerjavi s pripravo te sladice prava umetnost. Le z nekaj sestavinami, ki jih ima večina vedno doma, lahko v nekaj minutah priprave in slabo uro peke, ustvarite to toplo sladko sladico, s sočnim sadnim dnom in hrustljavim testom na vrhu, ki vas in vaših bližnjih ne bo pustila ravnodušne. Še toplo jo postrežemo s kepico vanilijevega sladoleda ali s sladko smetano.
Klasični cobbler se pripravlja z moko in maslom, ta različica je narejena z moko in sladko smetano, ki poskrbi, da je notranjost testa rahla, vrh pa še bolj hrustljav.
Sestavine:
- 150g pirine mehke bele moke (domače, bio) ali pšenične mehke moke (domače, bio)
- 1 žlička pecilnega praška
- 2 žlici rjavega sladkorja
- ½ žličke soli
- 250ml sladke smetane + 3 žlici smetane za premaz testa
- 800g sliv
- 1 žlička prosene moke (domače, bio)
- 2 žlici sveže iztisnjenega soka limone
- 3 žlice kokosovega sladkorja ali javorjevega sirupa
- 1 žlička vanilijevehga ekstrakta(po želji)
- 30g masla
Priprava:
- Pečico segrejemo na 180°C
- Dno pekača 20x20cm premažemo z maslom.
- Slive razkoščičimo in razrežemo na polovičke ali četrtinke, odvisno od veličine sliv. Potresemo jih z sladkorjem, proseno moko, dodamo limonin sok ter po želji vanilijev ekstrakt. Dobro premešamo.
- Sadje razporedimo na dno pekača.
- Zmešamo moko in pecilni prašek, presejemo. Dodamo sladkor, sol in na koncu primešamo sladko smetano. Dobili bomo srednje trdo testo.
- Testo z žlico razporedimo po slivah tako, da naredimo 9 kupčkov, za vsakega nekje 2 žlici testa. Kupčke naredimo tako, da se bo med njimi še videl sadni nadev. Testo premažemo z smetano in damo v ogreto pečico. Pečemo 45-50 minut oziroma dokler sadje med testom ne začne vreti in vrh testa ne dobi zlato rjave barve.
- Preden cobbler postrežemo, ga pustimo 15-20 minut, da se nekoliko ohladi. Postrežemo z vanilijevim sladoledom ali stepeno sladko smetano.
Opombe
Za pripravo cobblerja lahko uporabite različno, najboljše sveže sezonsko sadje; višnje, borovnice, breskve…
Hranimo ga v hladilniku do 3 dni. Preden cobbler postrežemo, ga za nekaj minut segrejemo v mikrovalovi pečici ali 15 minut v klasični pečici.