Recept je namenjen še posebej vam, ki mi v trgovini vztrajno ponavljate, do vi bi, ampak, da “vaši” jedi iz polnozrnatih mok ne bi jedli. Tile piškoti so iz degustacijske škatle v trgovini zmanjkali prvi, ker, če si vzel enega, se ti je zaluštal še eden. 😀
Namerno je recept za 20 piškotov, za probo, ker roko na srce je 20 piškotov za eno družino res skoraj nič. Ne pozabiti, da so to piškoti, ki držijo najmanj teden dni, seveda, če prej ne izginejo🙈
Vsi ostali, ki po sestavinah menite, da je ta recept namenjen vam, pa kar izpustite probo in podvojite vse sestavine😉
Sestavine:
- 160g kamutove polnozrnate moke( ali pirine, pšenične, ržene polnozrnate moke)
- 80g ovsenih kosmičev ( ali katerega od ostalih kosmičev)
- 100g kokosovega olja ( ali zmehčanega masla)
- 30ml mleka(rastlinskega ali navadnega)
- 30ml pomarančnega soka(nesladkanega)
- 1/2 žličke vanilijeve arome
- 1 žlička pecilnega praška iz vinskaga kamna
- 1 žlička sode bikarbone
- 80g čokoladnih kapljic ali sesekljane čokolade
- 30g posušenih brusnic (ali rozin)
- 30g sesekljanih oreščkov (orehi, pekan orehi, mandlji, indijski oreščki…)
Priprava:
- Pečico segrejemo na 180°C
- V posodo damo polnozrnato moko, kosmiče, olje ali maslo, mleko, pomarančni sok, vanilijevo aromo, sodo bikarbono in pecilni prašek iz vinskega kamna ter dobro premešamo.
- Na koncu primešamo še brusnice, oreščke in čokoladne kapljice.
- Oblikujemo kroglice ter jih zložimo na pekač, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem. Med njimi naj bo nekaj centimetrov prostora, ker se med peko razlezejo. Na pekaču jih s prsti nekoliko sploščatimo, (ne preveč) in pečemo nekje 8 minut. Pečeni so, ko dobijo rahlo rjavkasto barvo, vendar so na otip še vedno mehki.
- Ko so pečeni, jih na sobni temperaturi pustimo, da se ohladijo.
Opombe
Prav tako, kot se lahko odločimo za različno vrsto polnozrnatih mok, lahko poleg ovsenih, izbiramo med drugimi vrstami kosmičev. Oreščke lahko, preden jih dodamo masi nekoliko prepražimo. Namesto brusnic, lahko uporabimo rozine.