Čokoladno tahinijevi vozli

Lahko bi bili narejeni v obliki navadnih rogljičkov, pa niso. Fascinirajo me vse te oblike zvijana kvašenega testa v vozle, rolade, babke in po možnosti polnjeni z različnimi nadevi, ki za nas niso tako tipični. Čeprav sta naša pekovska tradicija in kultura pomembna in sta mi blizu že zaradi dela, ki ga opravljam, je lepo in zanimivo spoznavati in poskusiti tudi druge.

Vozli so bili kar izziv. Ko sem jih delala prvič je bila to prava packarija. Ker sem testo premazala z preveč nadeva je to izredno otežilo pletenje in zvijanje vozlov. Na koncu vozli niso bili podobni vozlom ampak kepi testa z razmazanim nadevom 😊 Zato nadev premazati res na tanko, vse ostalo je »easy peasy« In najboljši so še malo topli.

Sestavine za testo:

 • 250ml mleka (navadnega ali rastlinskega)
 • 60g masla (zmehčanega)
 • 15g suhega kvasa
 • 30g kristalnega sladkorja(rjavi, kokosov sladkor)
 • 500g mehke bele pirine moke ali pšenične moke tip 500
 • 1 zvrhano žlička soli
 • 1 jajce + 1 beljak za premaz

Sestavine za nadev:

 • 40g masla
 • 40g sladkorja v prahu
 • 50g čokolade
 • 50g tahinija
 • 2 žlički kakava v prahu

Priprava:

Pred začetkom priprave morajo biti moka, jajce in maslo sobne temperature

1. Mleko s sladkorjem segrejemo do toplega. Dodamo kvas in počakamo 15 minut, da se naredi kvasni nastavek.

2. V posodo, kjer bomo gnetli testo, presejemo moko. Na sredino damo kvasni nastavek, mehko maslo in jajce, na eno stran posode sol. Testo lahko gnetemo z kuhinjskim robotom ali ročno. Z kuhinjskim robotom ga gnetemo na nizki do srednji hitrosti, dokler se vse sestavine ne povežejo, takrat povišamo hitrost in gnetemo 8-10 minut, oziroma dokler se vse testo ne oprime kavlja. Če bomo gnetli ročno, najprej z kuhalnico pomešamo vse sestavine in nadaljujemo z gnetenjem v posodi, ki ga nadaljujemo na delovni površini, dokler ne dobimo gladkega testa.

3. Testo oblikujemo v kroglo, damo v pomokano posodo ter pokrijemo. Pustimo vzhajati eno uro oziroma dokler ne naraste na dvojni volumen.

4.  Medtem pripravimo nadev. Segrejemo maslo in sladkor dokler ne zavre. Ves čas mešamo. Odstavimo z ognja, primešamo čokolado. Mešamo dokler se ne stopi. Zmesi dodamo kakav v prahu in tahini ter še enkrat dobro premešamo.

5. Testo na pomokani površini razvaljamo na pravokotnik, nekje 40x50cm. Na tanko ga premažemo z nadevom. Rajši, da nam ostane kaj nadeva, kot, da bo testo predebelo premazano, ker bomo tako lažje nadaljevali z delom.

6. Testo zložimo kot pismo, se pravi, če je pred nami pravokotnik testa, prepognemo zgornjo tretino testa proti sebi, spodnjo pa od sebe, tako, da pokrijemo zgornji del testa. Testo malo poravnamo z valjanjem, da je dolg pravokotnik enakomerno širok. Z ostrim nožem ali rezalnikom za pico ga narežemo na dvanajst trakov, vsak trak 2 krat zarežemo, da dobimo tri trakove, iz katerih spletemo kito. To potem zvijemo po dolžini, da dobimo vozel. Zvijemo ga od zgornjega dela na notranjo stran. Postopek ponovimo še z ostalimi deli testa.

7. Pekač za mafine rahlo premažemo z oljem ali maslom, vanj položimo vozle in jih pustimo, da vzhajajo še kakšne pol ure.

8. Medtem segrejemo pekač na 180°C. Vozle pred peko premažemo z jajčnim beljakom in jih pečemo 15-17 minut, oziroma dokler ne dobijo zlato rjave barve.

9. Ko so pečeni jih damo iz pečice in jih takoj vzamemo iz pekača. Po želji jih potresemo s sladkorjem in postrežemo. Najboljši so še topli.

Opombe:

Kdo ima rad sladko kvašeno testo lahko brez problema zviša količino sladkorja. Osebno nimam rada preveč sladkega kvašenega testa, imam pa rada, da je zadosti soljeno, da ima okus po dobrem testu, ne pa da je brez okusa, tudi če je sladkano ali polnjeno z najboljšim modelom.