Čeprav piškotna potička po izgledu spominja na klasično, sta njena struktura in okus popolnoma drugačena. Piškotnemu testu je dodano rastlinsko olje, ki daje tem piškotom videz prave potičke in okus piškota, ki se kar topi v ustih.
Za razliko od klasičnih piškotov, kjer se uporablja maslo sobne temperature, uporabimo pri teh piškotih hladno maslo. In izredno pomembno navodilo je to, da testa ne premesimo.
Ker sem še do nedavnega bila ena od tistih, ki površno berejo recept (draga šola, ki me je večkrat stala ogromno živcev🙈), zdaj vsak recept preberem do potankosti. Zato pa sem tečna tu, ker res hočem, da vam ti noro dobri piškoti uspejo.
In pravilno sem napisala, sladkorja v testu je samo ena žlica.😉
Sestavine:
- 500g pirine bele mehke ali pšenične bele mehke moke
- 2 žlički vinskega kamna
- 225g masla(hladno, narezano na koščke)
- 1 žlica kristalnega sladkorja
- 120ml mleka(navadnega ali rastlinskega)
- 50ml rastlinskega olja
- 600g nutele ali drugega čokoladnega namaza
Priprava:
- Z ročnim ali kuhinjskim robotom( nastavek za mešanje), zmešamo moko, sladkor, vinski kamen in maslo toliko, da še vedno ostanejo majhni delčki masla celi.
- Dodamo mleko, olje in mešamo, dokler ne dobimo večje kose testa.
- Testo vzamemo iz posode in z rokami oblikujemo kepo(brez gnetenja)
- Testo razdelimo na 4 kose. Vsak del testa zavijemo v prozorno folijo in damo za najmanj 2 uri v hladilnik. Testo lahko pripravimo tudi en dan prej (priporočam).
- Pečico segrejemo na 170°C.
- Vsako testo posebej vzamemo iz hladilnika. Razvaljamo ga na pravokotnik, premažemo z nutelo in po širšem delu zvijemo v rolado.
- Pekač obložimo z peki papirjem in nanj položimo »potičko«. Tako ponovimo z ostalimi kosi testa.
- Preden položimo piškotno potičko v pečico, vsako navpično 12x zarežemo do prvega nadeva (Kot bi hoteli rezati kose, ampak zarežemo le do prvo plasti potičke.)
- Pečemo jih 30 do 35 minut oziroma dokler ne postanejo rahlo rjavkaste.
- Vzamemo jih iz pečice in še na pekaču ohlajamo 15 min. Po zarezah jih narežemo na koščke.
Opomba
Piškoti ostanejo dobri do enega tedna. V zamrzovalniku jih lahko hranite do treh mesecev.
Namesto nutele, lahko uporabite tudi orehe ali mak, vendar pazite, da nadev ne bo preveč tekoč.