Pečena koruzna polenta

Domača polenta iz starinske koruze trdinka je čisto nekaj drugega, kot termično obdelana polenta, ki jo dobite v trgovini. Edini minus je, da se kuha dlje kot instant, ima pa zato toliko bolj izrazit okus po koruzi in je zato neprimerljivo boljša.

Večina koruzni zdrob oziroma polento uporablja kuhano kot prilogo ali v kombinaciji z mlekom, kakavom ali kislim mlekom.

Je pa izredno dobra tudi pečena, ki jo prav tako lahko uporabimo kot prilogo k golažu ali pa jo uporabimo za pomakanje v omaki. V poletnih mesecu se odlično odnese kot prilogo ali samostojno jed na piknikih.

Sestavine za 4 osebe:

 • 160g koruznega zdroba (domači, bio)
 • 600ml vode
 • 2 žlici olivnega olja
 • ½ žličke soli
 • ½ žličke mletega česna(po želji)

Olivno olje za premaz pred pečenjem polente

Priprava:

 1. V lonec pristavimo vodo, zavremo in jo posolimo. Odstavimo lonec in počasi vanj vsipamo koruzni zdrob. Tako preprečimo nastanek grudic. Med mešanjem kuhamo nekaj minut, da se zdrob začne gostiti.
 2. Zdrobu dodamo olivno olje in ga na zmernem ognju kuhamo še naslednjih 30 – 35minut. Na začetku polento mešamo stalno, pozneje na nekaj minut, da se ne sprime na dno posode.
 3. Po želji dodamo še mlet česen, premešamo in polento razporedimo po pekaču obsega 46cm(npr. 28×18). Če želite debelejšo polento, vzemite manjši pekač.
 4. Ohladimo in za 1-2 uri damo v hladilnik.
 5. Pečico segrejemo na 200 °C
 6. Polento razrežemo na koščke željene veličine in prestavimo v večji pekač, ki smo ga pred tem obložili z peki papirjem.
 7. Premažemo jih z olivnim oljem in pečemo 20-30 minut, dokler ne dobijo hrustljave skorje.
 8. Pečeno polento postrežete kot prilogo ali pa jo uporabite za pomakanje v omaki.

Opombe

Naša polenta ni instant, torej termično odelana, zato se kuha dlje časa. Ima pa zato bolj izrazit okus od še prej omenjene instant varijante.

Lahko jo skuhamo dan, preden jo pripravimo in hranimo v hladilniku. Spečemo je tik preden jo postrežemo, ker je sveže pripravljena najboljša.

Pečemo jo lahko tudi v ponvi ali na žaru.

Ko je polenta kuhana, ji lahko dodamo tudi svoj najljubši sir in s tem malce spremenimo okus polente.

Kuhano polento lahko hranimo v hladilniku do 3 dni, preden jo spečemo. Pečena je najboljša sveže postrežena, ker pozneje postane skorjica pečene preveč suha.