Ingverjevi razpokančki z melaso

Kdo ne pozna čokoladnih razpokančkov, ki so klasika v marsikateri božični kuhinji?

Tokrat sem jih pripravila z melaso in ingverjem. Ingver verjetno vsi poznate, melaso mogoče malo manj. Ta gost temen sirup je stranski produkt predelave sladkorne pese ali sladkornega trsa. Prvič sem melaso poskusila pred nekje enim letom in moram priznati, da, ko sem jo kupila in odprla kozarec, sem ga mislila takoj vreči v koš. Res, ampak res priporočam, da ga v suroven stanju preveč ne vohate, sploh pa ne poskusite, ker v tem primeru boste v večini primerov pomislili enako kot jaz.

Pa ne, da vas strašim, ker je melasa ena od najboljših sestavin pri peki peciva in piškotov.

Skratka, ker me je kljub prvi izkušnji z melaso matral firbec, sem jo le poskusila uporabiti v nekem biskvitnem pecivu in poleg čokolade, mi je melasa postala ena najljubših sestavin pri sladicah. Verjetno prav zato, ker se tako dobro ujema z pekočim ingverjem.

Sestavine:

  • 120g masla
  • 100g rjavega sladkorja
  • 1 veliko jajce
  • 4 velike žlice melase
  • 360g mehke pirine ali pšenične moke
  • 1 žlička sode bikarbone
  • ½ žličke vinskega kamna
  • Ščepec soli
  • ½ žličke cimeta
  • 1 zravnana žlička ingverja
  • Sladkor v prahu

Priprava:

  1. Maslo in sladkor stepamo z ročnim ali stoječim mikserjem, dokler se dobro ne poveže.
  2. Dodamo jajce in melaso in dobro premešamo.
  3. V posebni posodi dobro zmešamo moko, vinski kamen, sodo bikarbono, ingver, cimet in ščepec soli.
  4. Mešanico suhih sestavin dodajamo masleni masi in počasi mešamo, dokler več v testu ni sedi delcev moke.
  5. Testo damo počivat v hladilnik za najmanj 2 uri, lahko pa ga pripravimo tudi dan prej.
  6. Ko je testo počivalo, segrejemo pečico na 180°C.
  7. Pripravimo pekač in ga obložimo s peki papirjem. V polovico skodelico vsipamo sladkor v prahu.
  8. Iz testa z rokami oblikujemo kroglice in jih dobro povaljamo v mletem sladkorju.
  9. Položimo jih na pekač in pečemo nekje 8 minut.
  10. Pustimo jih na pekaču dokler se ne ohladijo.

Opombe

Nerada govorim o količini piškotov, ki jih dobite iz mase, ker je odvisno od posameznika, kakšne veličine piškotov so vam všeč . Meni jih nikoli ne uspe narediti v količini, ki piše v receptu. Po pravici povedano, sem pozabila šteti, koliko sem jih dobila iz dane mase. Sem jih pa ziher pol jaz pojedla in ni jih bilo malo 😊

Je pa dolžina peke odvisna od veličine piškotov. Če boste naredili manjše, pazite, da se vam ne spečejo preveč, ker bodo presuhi. Melase lahko dodate tudi kakšno žlico več, če vam je všeč njen okus ali manj, če pečete prvič.