Čokoladna ajdova kaša

Kaša oziroma »porridge« je v zadnjih letih postali izjemno priljubljeni jed. Klasično narejena iz kosmičev, večinoma ovsenih z dodatkom sadja, oreščkov in semen predstavlja polnovredni obrok.

Malokdo pa ve, da se »porridge«, da narediti tudi iz drugih hranljivih žit. Ena od teh je ajdova kaša. Ste vedeli, da je ajdova kaša naravno brez glutena in vsebuje več vlaknin, vitaminov in manj nasičenih maščob kot ovsena kaša? In prav to je eden od razlogov, zakaj  bi se morala večkrat znajti na vašem krožniku.

čokoladna ajdova kaša

Sestavine za 3 porcije:

  • 170g ajdove kaše (domača, bio)
  • 300 ml vode
  • 300 ml mleka(navadno, mandeljnovo….)
  • 60 ml javorjevega sirupa (ali 6 dateljnov*)
  • 1 žlica kokosovega olja
  • 3 žlice kakava v prahu
  • 1/4 žličke cimeta
  • 1/4 žličke soli
  • 1/2 čajne žličke ekstrakta vanilije

 Po želji malo kajenskega popra. Kot dodatek na vrh kaše sončnična semena, smetana, čokoladne kapljice

Priprava:

  1. V lonec damo vodo, mleko, javorjev sirup, kokosovo olje, kakav v prahu, cimet, sol in po želji kajanski poper. Na koncu dodamo še ajdovo kašo.
  2. Pristavimo na ogenj in zavremo. Zmanjšamo ogenj in ob občasnem mešanju kuhamo še naslednjih 15 min.
  3. Kaša mora biti kuhana, vendar mora imeti še vedno žvečljivo strukturo.
  4. Odstavimo iz ognja, dodamo vanilijev ekstrat in počakamo nekaj minut, da se malo ohladi. V tem času se bo kaša še nekoliko zgostila.
  5. Čokoladno ajdovo kašo postrežemo v skledah, na vrh dodamo, semena, oreščke, čokoladne kapljice in svoj najljubši preliv.

Opombe:

Če boste za sladilo uporabili dateljne, jih preden začnete pripravljati kašo, zmiksajte z vodo, ki je navedena v receptu.

Za sladilo lahko uporabite klasičen sladkor, vendar je varijanta z dateljni ali javorjevim sirupom bolj zdrava.

Čokoladno ajdovo kašo lahko hranimo v hladilniku do 3 dni. Pred segrevanjem ji dodamo nekaj mleka, da postane spet kremasta.