Brioche makova potička

Naj bo božič ali velika noč, najbolj tradicionalna slovenska sladica – potica, te praznične dni ne sme manjkati. Po pravici povedano, potice nisem pekla že leta, zanjo vsako leto poskrbi tašča in njena je res odlična. Receptov zanjo je bilo napisanih že ogromno, v večini pa se predajajo iz roda v rod.

Prav zato sem se odločila, da za spremembo pripravim malo drugačno potico. Ta je narejena iz francoskega testa brioche in v obliki tradicionalne poljske potice, imenovane babka.

Brioche testo je mehko, bogato z maslom in jajci in se lahko pripravi v sladki in slani različici. Ker je testo pri pripravi izredno mehko in lepljivo, ga je najenostavneje pripraviti v kuhinjskem robotu. Če le tega nimate, pa obstaja metoda gnetenja, ki vam bo zelo olajšala delo pri tem odličnem testu in poskrbela, da bo testo postalo mehko in prožno. Vsak, ki je kadarkoli ročno gnetel testo ve, da dodajanje moke ni rešitev oziroma je le kot pomoč pri gnetenju, vendar pa sam pekovski izdelek z to metodo izgubi kvaliteto. 

Za gnetenja testa po metodi angleškega peka francoskega porekla, Richarda Bertineta  je značilno, da testa ne gnetemo v gmoto ampak dvigamo in spuščamo ter zlagamo na delovno površino. S tem povečamo količino zraka, ki vstopa v testo in omogočamo, da se v testu razvije gluten.  Za boljše razumevanje video omenjene metode.

V  brioche potički, se prav tako kot v klasični, lahko uporabijo različni nadevi, kot je na primer najpogostejši orehov. Ker pa sem sama že od otroštva, zaradi slabe izkušnje, skregana z orehovim nadevom, sem se odločila, da jo pripravim z meni najljubšim makovim nadevom. Več o sami pripravi testa v opisu recepta.

Sestavine za testo:

 • 120ml polnomastnega mleka
 • 20g kristalnega sladkorja
 • 7g suhega ali 1 kocka svežega kvasa
 • 2 jajci, sobne temperature
 • 1 žlička vanilijevega ekstrakta ali paste
 • 300g mehke pirine ali mehke pšenične moke
 • ½ žličke soli
 • 85g masla, sobne temperature, razrezanega na kocke

Sestavine za makov nadev:

 • 200g mletega maka
 • 100 ml sladke smetane
 • 1 žlica medu
 • 2 žlici sladkorja (več po želji)
 • 1 beljak
 • naribana lupina pol večje ali ene manjše pomaranče

Priprava:

Moka, jajca in maslo morajo pred pripravo imeti sobno temperaturo.

1. Segrejemo mleko, da je mlačno, od 35-40 stopinj. Vanj damo kvas in sladkor. Pustimo, da počiva 15 minut.

2. Posebej zmešamo jajca in vanilijo in ju zmešamo s kvasnim nastavkom.

3. V posodo, kjer bomo gnetli testo, presejemo moko in sol, dodamo kvasni nastavek pomešan z jajci in z nastavkom za gnetenje mešamo na nizki, do srednji hitrosti 3 minute, oziroma dokler se testo ne združi v kepo in oprime kavlja za gnetenje.

4. Po kosih dodajamo maslo, vsakega posebej in gnetemo, dokler se ne vmeša v testo. Ponavljamo postopek, dokler nam ne zmanjka vsega masla. Povišamo hitrost na najvišjo stopnjo in gnetemo testo še 8-10 minut, vse dokler se več ne oprijema posode. Če gnetemo testo ročno je postopek podoben, le da maslo zložimo v testo naenkrat in nadaljujemo z gnetenjem po Bertinet medtodi.

5. Ko testo pregnetemo, ga pustimo, da naraste do dvojnega volumna. Čas je odvisen od temperature prostora, kjer vzhajamo testo in traja od 1-2,5 ure. Lahko pa pripravljeno testo čez noč ali dan pustimo v hladilniku in nadaljujemo z peko zjutraj oziroma zvečer. Tega načina se poslužujem sama.

6. Nadev pripravimo tako, da segrejemo sladko smetano vanjo zmešamo sladkor in med in ga prelijemo po mletem maku. Dodamo še pomarančno lupino in pustimo, da se ohladi. Beljak stepemo v čvrst sneg in ga primešamo nadevu.

6. Oblikujemo babko, tako, da testo razvaljamo na pravokotnik, ki naj bo dolg približno toliko kot pekač, kjer jo bomo pekli. Sama za to količino testa uporabljam podolgovat pekač mer 23x 13 cm.

7. Testo premažemo z nadevom ter zvijemo v rolado (klasična potička). Z ostrim nožem jo po dolgem prerežemo in prepletemo. Prerezan del naj bo na zgornjem delu (prikaz v slikah) ter damo v pekač. Pustimo vzhajati 45 minut.

8. Medtem, ko potička vzhaja, segrejemo pečico na 180 °C.

9. Potičko pečemo 40-50 minut. Po nekje polovici pečenja jo po vrhu premažemo z mlekom ali jajcem in spečemo do konca. Postrežemo jo ohlajeno.

Opombe

Preden prerežemo babko(pred prepletanjem), jo za 10-15 min damo v zamrzovalnik. Tako bomo dobili bolj čisti rez. Da je potička pečena, nam pride prav kuhinjski termometer. Z njim preverimo temperaturo notranjosti potičke. Ko pokaže 90 °C, je potička pečena.