Velikonočni tart

Ker je velika noč družinski praznik in vsekakor čas za peko peciva, sem pripravila enega, ki spada v sklop simpl receptov.

Tart je ena izmed sladic, ki jo rada pripravim. Je izredno lahka za pripravo in tudi pri zgledu ni kaj dosti za zgrešiti. Poleg naštetega je tart noro dober in naredite ga lahko z različnimi vrstami nadevov.

Testo za tart je podobno piškotnemu. Tokrat sem osnovo pripravila iz ovsene moke in mletih mandljev, z dodatkom kokosovega masla, mleka, kot sladilo, pa sem uporabila javorjev sirup, ki ga lahko nadomestite z kokosovim, navadnim sladkorjem ali eritrolom.
Nadev je sadni, kombinacija malin in robid in sladke smetane, ki jo vegani lahko zamenjate s kokosovo kremo ali klasično rastlinsko smetano.
Kot stabilizator za utrjevanje kreme sem uporabila koruzni škrob, namesto katerega lahko uporabite polovico količine želatine ali agar agarja. Sama se obeh, če se le da, izogibam, ker mi je okus sladic preveč umeten.

V receptu je ena žlica masla indijskih oreščkov, ki dopolni okus kreme. Če ga nimate, ga lahko tudi izpustite.

Tart sem okrasila z velikonočno dekoracijo, s čokoladnimi ostružki in jajčki.

Sestavine za testo:

• 150g ovsene moke
• 50g mletih mandljev
• 120g masla ali margarine(narezano na kocke)
• 1/žličke vanilije
• ščepec soli
• 1-2 žličke javorjevega sirupa
• 3-5 žlic mleka

Sestavine za kremo:

• 180g zamrznjenega sadja (uporabila sem mešanico malin in robid)
• 250g sladke smetane (kokosove kreme, rastlinske smetane)
• 40 ml javorjevega sirupa ali katerega drugega sladila
• 1 žlica koruznega škroba
• 1 žlica masla iz indijskih oreščkov
• 2 žlički limoninega soka

Okrasitev:

• čokoladni ostružki
• čokoladna jajčka

Priprava:

1. Pečico segrejemo na 180 °C.
1. V posodi zmešamo ovseno moko in mlete mandlje. Dodamo maslo, vanilijo, sol in javorjev sirup. Z prsti vse sestavine dobro premešamo.
2. Na koncu dodamo toliko mleka, da se testo poveže.
3. Testo damo v pekač za tart in z prsti, kozarcem ali malim valjarjem dobro pritisnemo ob dno in rob pekača.
4. Pečemo v ogreti pečici okrog 10 minut.

Med peko testa pripravimo kremo.


1. V posodo damo sladko smetano, sadje in koruzni škrob ter z mešalcem premešamo.
2. Zmes damo v kozico ter segrejemo do vretja, dodamo sladilo, limonin sok in maslo indijskih oreščkov. Vremo1-2 minuti preden odstavimo iz ognja.
3. Kremo ohladimo. Med hlajenjem jo večkrat premešamo.
4. Ko je ohlajena jo vlijemo na testo za tart, ter damo v hladilnik, kjer se tart hladi najmanj 2-3 ure, najboljše pa je, da ga pustimo v hladilniku kar čez noč.
5. Preden postrežemo, okrasimo tart z čokoladnimi ostružki in čokoladnimi jajčki.

Opomba:
Če še nimate pekača za tart/pito, si nabavite takšnega s snemljivim dnom, da boste lahko tart vzeli iz pekača, saj naj bi se ta za razliko od pite rezal izven pekača. Preden daste testo v pekač, ga premažite z maslom in pomokajte, da se ne prime.