Priznam, nisem velika oboževalka klasičnih palačink. Po moje je krivo to, sem se jih v otroških letih prenajedla. Vem, da sem, preden sem si jih znala pripraviti sama, mami tečnarila zanje skoraj vsak dan in jih seveda dobila.
Ker velja oves za eno izmed najbolj zdravih žit, če ne najbolj zdravo in ker so palačinke ena od klasičnih jedi pripravljenih iz ovsene moke, recept zanje delim tudi z vami. Dokaj pust recept za ovsene palačinke sem nekoliko spremenila in po nekaj poskusih našla prave sestavine, za najbolj puhaste ovsene palačinke, ki so zdaj kar pogosto na našem jedilniku. Tokrat sem jih pripravila z vročimi borovnicami.
Sestavine za 8-10 palačink:
- 180g ovsene moke
- 1 zravnana žlica pecilnega iz vinskega kamna
- 1 zravnano žlička soli
- 2 jajci
- 140g grškega jogurta
- 120ml mleko (rastlinsko ali klasično)
- 2 žlici raztopljenega kokosovega masla ( ali klasično maslo)
- maslo za peko palačink
Sestavine za vroče borovnice:
- 200g svežih ali zamrznjenih borovnic
- 1 žlica chia semen (lahko tudi koruzni škrob)
- sladilo po želji
- žlička limoninega soka sveže limone
Priprava borovnic:
Preden začnemo z peko palačink pripravimo vroče borovnice.
V kozici segrevamo borovnice. Ko se razpustijo in pustijo vodo, dodamo sladilo in limonin sok ter jih odstavimo iz ognja. Še toplim primešamo chia semena ali koruzni škrob in pustimo, da se malce zgostijo. Če boste uporabili sveže borovnice, jim med kuhanjem dodajte 2-3 žlice vode.
Priprava palačink:
1. Zmešamo moko, pecilni iz vinskega kamna in sol.
2. Suhim sestavinam dodamo jajca, grški jogurt, mleko in stopljeno maslo. Če imate radi sladko maso za palačinke, ji dodajte sladkor, osebno ga ne uporabljam.
3. Zmes dobro premešamo z metlico in pustimo počivati 10 min.
4. V ponvi segrejemo maščobo(kokosovo ali maslo) ter z žlico ali majhno zajemalko vanjo damo zmes za palačinke. Te naj bodo premera nekje 10cm. Na vsaki strani jih pečemo okrog 2 minuti.
Postrežemo jih z grškim jogurtom in vročimi borovnicami.
Opomba: Masa za te palačinke je gostejša od mase za klasične palačinke. Dlje stoji bolj postaja gosta, zato, če se vam zdi, da je gostejša od začetka priprave, ko je testo počivalo 10 minut, ji med pripravo dodajte nekaj mleka.
Vroče borovnice rada zgostim, na enak način delam tudi domačo marmelado. Če vam je bolj všeč redki preliv iz borovnic, iz recepta izpustite chia semena oziroma koruzni škrob.