Tokratni recept je pripravila ga. Barbara Kokelj, Kranjčanka, ki se je pred leti soočila z zdravstvenimi težavami, ki so jo sprva prisilili v drugačen način prehranjevanja, kasneje pa je priprava veganskih in brezglutenskih receptov postala njena strast in ljubezen, ki jo je za te, ki imajo podobne zdravstvene probleme, so vegani ali pa se le hočejo zdravo prehranjevati delila v svojih dveh knjigah z recepti; Veganski priročnik za tradicionalne kuhaje in Veganski priričnik 2 – vegansko & brez glutena. Več o Barbari in knjigah na: https://www.veganski-prirocnik.si/.
.
Sestavine za 6 kozarčkov (1,5dcl):
Sestavine za 1 plast:
- 1 skodelica bio hladno luščene ajdove kaše
- kokosova voda (iz pločevinke)
- skodelica ovsenega mleka + 1/2 skodelice vode
- 2 čž cimeta
- ščep soli
- 3 JŽ bio kokosovega sladkorja
- 3 JŽ bio presnega kakava Criollo
- 1 skodelica mandljeve pulpe (ki ti je ostala od izdelave mandljevega mleka)*
* pulpo lahko nadomestiš z mletimi mandlji in dodaj pretlačeno banano ali malo več rastlinskega mleka. Sestava plasti naj bo gostljata.
Priprava 1 plasti:
1. Kašo skuhaj skupaj s kokosovo vodo, mlekom, vodo, soljo in sladkorjem 15min, na zmernem ognju.
2. Odcedi odvečno tekočino (ne zavrzi je, spravi ob stran, če jo boš še potreboval kasneje za redčenje).
3. Vmešaj ostale sestavine. Razporedi v kozarčke za debelino prsta. Z žlico malo potlači.
Sestavine za 2 plast:
- večja pločevinka kokosovega mleka (priporočam polnomastno 70%)
- 1 paket tofuja
- 1 čž Matche (@preprostomacha)
- 1 čž AgarAgar
- naribana lupinica 1 limone
- 1 čž vanilije paste (ali 2 čž tekoče)
- 4 JŽ limoninega soka
- 4 Jž javorjevega sirupa
Priprava 2 plasti:
1. Pločevinko kokosovega mleka čez noč pustimo v hladilniku.
2. Trši del kokosovega mleka predevamo v kozico in vmešamo Agar Agar, na manjši temperaturi mešamo. Mleko ne sme zavreti, naj se samo ogreje, da se AgarAgar raztopi.
3. V blender vlijemo ohlajeno mešanico in vse ostale sestavine iz sestavin za 2 plast. Zblendamo do gladkega. Po okusu še osladimo ali dodamo limonin sok.
4. Nadevamo po prvi plasti. ter pred servirsnjem pustimo čez noč ali vsaj za par ur, da se okusi povežejo in krema strdi.
5. Pred serviranjem okrasimo z svežimi gozdnimi sadeži, lističem Mete ter konopljinimi semeni.
Besedilo in slike je za nas pripravila
Barbara Kokelj, avtorica knjig
Veganski priročnik za tradicionalne kuhaje in Veganski priričnik 2 – vegansko & brez glutena.