Koruzna zlejvanka je tako kot ajdova zlejvanka nekoč predstavljala sestavni del prehrane delavcev in preprastega kmečkega prebivalstva, ki pa je sčasoma izginjala iz naših jedilnikov. Tradicionalno pripravo te hranljive jedi ohranjajo ljubitelji tradicionalne kuhinje naših krajev. Z dodatkom mleka in jajc, lahko moko za zlejvanke, v slabe pol ure spremenimo v okusno predjed, sladico ali pa kar hitro glavno jed. Je nasitna, kalorična in okusna, ter je odlična tako topla kot hladna.
Če se prileže ajdova zlejvanka bolj v slani varianti, imamo koruzno rajši v bolj sladki, z dodatkom kisle ali sladke smetane ter nekaj sladkorja.
Sestavine za testo:
- 250g koruzne moke za zlejvanke
- 3 jajca
- mleko
- nekaj žlic sladke smetane (po želji)
- 1 žlička pecilnega praška iz vinskega kamna
- ščepec soli
- olje ali maslo
Dodatki:
- kisla smetana
- kristalni sladkor
Priprava:
1. Premešamo vse sestavine za testo, da dobimo malo gostejšo zmes kot za palačinke
2. Večji pekač premažemo z masloma ali oljem in ga segrejemo v ogreti pečici na 220°C.
3. Zmes enakomerno vlijemo v prej ogret pekač z oljem in pečemo, dokler rahlo ne porjavi, nekje 10 do15 minut.
4. Ko jo vzamemo iz pečice, jo takoj premažemo s kislo smetano ter po želji posipamo z kristalnim sladkorjem.
5. Narežemo na kocke ali trikotnike ter postrežemo.