Irska ovsena kaša z borovnicami

Tokratnji recept je pripravila in napisala ga.Barbara Kokelj, avtorica knjig Veganski priročnik za tradicionalne kuharje in Veganski priročnik 2 – Vegansko & brez glutena. Več o avtorici na naslednji povezavi klik

Priprava kaše:

Irsko ovseno kašo skuhaj po navodilih proizvajalca – Mlinarstva Kolenko. (Kuhanje – cca 25 min). Skuhano kašo lahko hraniš v hladilniku 4 dni. Tako si jo lahko vsak dan za zajtrk pripraviš v drugačni kombinaciji.
Tokrat te zapelje z borovnicami.


Priprava Irske kaše z borovnicami:


1. Zvečer v skodelici zmešaj:

  • 1 čž mlete aronije 3/4 skod. zamrznjenih borovnic
  • 1 JŽ lanenih zlatih mletih semen
  • 1 JŽ chia semen
  • 1 čž arašidovega masla
  • ¼ čž mletega kardamoma
  • 3 skod. riževega mleka
  • 1 JŽ veganskih beljakovin VIVO vanilija


Prelij z rastlinskim mlekom, ki naj prekrije vse zgoraj naštete sestavine. Pokrij s pokrovčkom in spravi v hladilnik, da se čez noč vse lepo prepoji in poveže. Če je zmes pregosta dodaj ohlajen kurkumin čaj in zblendaj še enkrat. Aroma čaja doda aromo.

2. Zjutraj nareži:

  • 1 banana
  • 1 rezina ingverja (2 cm)

Sestavine iz točke 1. In 2. v blenderju do gladkega zblendaj.


DODATKI na vrhu:

  • 2 JŽ skuhane ovsene kaše (na osebo)
  • narezana banana in kivi
  • konopljina semena
  • kokosov jogurt (opcijsko)

Jed lahko ješ toplo (zblendano zmes na rahli temperature pogreješ) ali poješ hladno. Dodaš dodatke in serviraš.


Irska kaša se lepo poveže s kremno zmes, ji doda svojo strukturo in hranljivost. Jed je primerna, za na pot (šolo, službo …) ali malice po treningu.