Velikonočne prosene košarice

Imate radi riževo čokolado? Če je odgovor pritrdilen, vam bo všeč tudi ta velikonočna sladica. Namesto riževih napihnjevcev, so v tem receptu proseni, ki prav tako kot riž naravno ne vsebujejo glutena, imajo pa boljšo hranilno vrednost.

Ta velikonočna sladica je odlično darilo ter poslastica za majhne in velike otroke. Narejena je le iz štirih sestavin, zanjo pa ne potrebujete prižgati pečice. Njihova izdelava je enostavna,  zato lahko k sodelovanju pri pripravi povabite tudi otroke.

Sestavine za 12 košaric:

  • 80g prosenih napihnjencev
  • 300g jedilne čokolade ali čokoladnih kapljic (temna, mlečna ali bela čokolada)
  • 2 žlici kokosovega olja
  • 2 žllici masla oreščkov (indijski, arašidi, pistacija…) ali masla semen (sezam – tahini, sončnično…)

Priprava:

1. Pripravimo pekač za 12 mafinov ter papirnate košarice.

2. V mikrovalovni pečici ali na pari raztopimo čokolado, kokosovo maslo in maslo oreščkov ali semen. Če uporabimo mikrovalovno pečico, zmes vsakih 30 sekund vzamemo iz mikrovalovne, premešamo ter ponavljamo postopek, dokler ne dobimo tekoče mase.

3. V večjo posodo damo raztopljeno čokolado in napihnjence ter masi dobro premešamo.

4. Pekač obložimo s papirnatimi košaricami in damo vanje 2-3 žlice pripravljene mase. Z žlico na sredini naredimo vdolbino, ki jo napolnimo z čokoladnimi ali sladkornimi jajci.

5. Pripravljene košare s pekačem za najmanj pol ure hladimo v hladilniku, dokler se ne strdijo.

Opomba:

Če imate radi bolj sladko, čokoladi dodajte 1-2 žlici tekočega sladila; med, javorjev sirup…