Proseni krapci

Proseni krapci

Ali veste, da je bilo proso, ker ima obilo zrn, nekdaj simbol plodnosti in rodovitnosti?

Prosena kaša je bila nekoč najpomembnejša slovenska obredna jed. Kuhali so jo ob krstu, svadbi (poroki), sedmini ter po košnji, žetvi, mlatvi in mletju. Ena od priljubljenih jedi iz prosene kaše, so bili proseni krapci, ki se mi zdi, da so prav pri nas na markovskem (Dolinsko Prekmurje), še vedno zelo pogosto pripravljena sladica. Ker je ena izmed sladic, ki jo moj tast obožuje in zato tašča pogosto peče, se je morala znajti tudi med našimi recepti 🙂

Proseni njoki

Proseni njoki

Prosena kaša oziroma oluščeno proso, ni žitarica, je seme, ki po videzu in okusu spominja na žito. Naravno je brez glutena in je odličen vir beljakovin. Bogata je z vitamina B, fosforjem, kalijem, železom in magnezijem. Čeprav jo večina uporablja le kot dodatek pri kuhi repe, se iz prosene kaše…