Domače
Slovensko
Vegansko
Ročno pakirano
Domače
Slovensko
Vegansko
Ročno pakirano
Domača ovsena moka (500g)
Oat Flour
Hafermehl
Domača polnozrnata ovsena moka Mlinarstva Kolenko je fino zmleta moka, pridobljena iz celih ovsenih zrn. Ker pri mletju ni odstranjena nobena sestavina zrna, se ohrani celotna struktura – vključno z otrobi, kalčkom in jedrom. To ji daje poln okus, rahlo oreščkast priokus in naravno svetlo bež barvo.
Ovsena moka je naravno brez glutena in se v kombinaciji z ostalimi mokami uporablja za peko kruha, palačink in piškotov ter energijskih tablic. V receptih lahko z ovseno moko nadomestite 20%-30% klasične moke, ne da bi bistveno spremenili obliko in okus pripravljene jedi, se pa da pripraviti jedi tudi iz 100% ovsene moke. Z dodatkom ovsene moke dobimo polnovrednejši obrok. Ima tudi več beljakovin in maščob kot večina tradicionalnih, klasičnih mok, zato je zelo sitostna in primerna tako za sladkorne bolnike in ljudi na dieti.
Po teksturi mehkejša od pšenične in ima gladek, skoraj svilnat občutek. Je vsestranska in primerna za različne vrste testa, mešanic in zgoščevanje jedi. Zaradi svoje nevtralnosti jo lahko vključimo tako v sladke kot tudi slane recepte.
Lastnosti :
-
100 % polnozrnata Moka vsebuje celotno ovseno zrno (z otrobi, kalčkom in jedrom).
-
Drobno mleta in mehka struktura Fino mleta, gladka in mehkejša od večine drugih mok.
-
Nevtralno-sladkast, rahlo oreškast okus Primerna za sladke in slane jedi, ne prevlada okusa jedi.
-
Svetlo bež barva Naravna barva moke, pogosto nekoliko svetlejša od drugih polnozrnatih mok.
-
Naravno ne vsebuje glutena Zaradi mletja na istih strojih lahko pride do kontaminacije, zato naša ovsena moka ni primerna za ljudi z celiakijo, jo pa lahko uporabljajo vsi ostali, ki so le občutljivi na gluten ali se le ne prehranjujejo z živili, ki vsebujejo gluten.
-
Visoka sposobnost vpijanja tekočine Moka vpije več vlage kot običajna bela moka – pomembno pri pripravi testa.
-
Ne tvori elastičnega testa Ker ne vsebuje glutena, se ne razvije elastična struktura, kot pri pšenični moki.
-
Dobra vezivna sposobnost Primerna za zgoščevanje omak, juh ali mase za peko.
-
Mehka tekstura končnega izdelka Jedi z ovseno moko so pogosto bolj rahle, vlažne ali mehke.
Uporaba:
- Odlična za piškote, mafine, palačinke, kruh in biskvite. Lahko nadomesti del pšenične moke za bolj hranljivo alternativo. Ne vzhaja kot pšenična moka, zato jo pogosto kombiniramo z drugimi mokami (npr. pirina, pšenična, ajdova).
- Uporabna za zgoščevanje juh in omak, saj se lepo raztopi in doda kremasto teksturo.
- Za pripravo energijskih ploščic ali kot osnova presnim sladicam.
- Dodatek smoothijem in beljakovinskim napitkom s čimer povečamo hranilno vrednost in zagotovi daljši občutek sitosti.
Recepti:
- Ovsene palačinke z vročimi borovnicami
- Ovsene energijske kroglice
- Velikonočni tart
- Rustikalna ajdova galeta s slivami
Ostali ovseni izdelki:
- Domača ovsena kaša
- Domača irska ovsena kaša “Steel cut oats”
- Domača škotska ovsena kaša “Scottish Oats”
- Bio ovsena kašica chia NOV IZDELEK!
- Bio ovsena kašica čokolada NOV IZDELEK!
- Bio ovsena kašica cimet NOV IZDELEK!
- Bio ovsena kaša
- Bio ovsena moka
- Bio ovseni kosmiči
Vse sveže mlete mlevske izdelke, testenine in dodatno ponudbo lahko dobite tudi v naši butični trgovini ob mlinu na Gornji Bistrici
1,80 € z DDV
Dodatne informacije
Sestava | 100% polnozrnata ovsena moka iz kontrolirane pridelave in predelave |
Poreklo | EU/Slovenja |
Alergeni | Lahko vsebuje sledi glutena |
Povprečna hranilna vrednost na 100g
Energijska vrednost | 1600kJ/ 380kcal |
Maščobe | 6,1g |
od tega nasičene maščobe | 1,1g |
Ogljikovi hidrati | 67,6g |
od tega sladkorji | 1,1g |
Prehranske vlaknine | 2,4g |
Beljakovine | 10,0g |
Sol | <0,01g |
* zgornje vrednosti lahko nihajo glede na letino
Pakiranje in shranjevanje
Moke in zdrobe v mlinarstvu Kolenko meljemo sproti in jih kot ostale naše izdelke, sproti ročno pakiramo v papirnate vrečke. Za zapiranje uporabljamo belo nit, ki jo na vrečko prav tako ročno zašijemo. Tako ostane moka varno zaprta vse do uporabe. Za odpiranje vrečko postavite z prednjim delom (prepognjen del naj glede stran od vas), proti sebi in začnete odpirat-parat nit od leve proti desni.
Vse kaše in mlevske izdelke, testenine in semena je potrebno hraniti v hladnem, suhem in temnem prostoru.
Mnenja