O drožeh so napisane knjige, poznali so jih že naši stari starši in generacije pred njimi, ampak res popularne so postale pri nas šele v času korone. Ker prodajamo moko, osnovno sestavino za pripravo pekovskega peciva z drožmi, so naše stalne stranke ljudje, ki so se z drožmi naučili pripraviti kruh in se z peko ukvarjajo ljubiteljsko, do teh, ki jim je peka z drožmi več kot le priprava kruha in so postali pravi mojstri v pripravi različnih vrst drožnega pekovskega peciva. Če vas zanima peka z drožmi, obstaja na Facebooku skupina zDROŽI.si ~ Peka z drožmi in naravnim kvasom, kjer najdete vse od tega, kako se lotite peke z drožmi, naredite svoj prvi drožni nastavek, do najbolj zahtevnih pekovskih izdelkov, na primer kolača Panettone.
Ena od najbolj izkušenih v peki z drožmi je ga. Marija Sorčan, ki je za nas pripravila recept za “Droženi mešani kruh z makom”
“V življenju kdaj potrebujemo preobrat, meni se je zgodil dve leti nazaj. Seznanila sem se z drožmi in enostavno so me zasvojile. Dober domač kruh – samo moka, voda in sol. Potice, keksi in ostala peciva – brez aditivov. Dolge fermentacije dajo testu posebne note, vonj in okus svežega pečenja nas vedno znova navduši in razveseli. Če pa uporabimo še kvalitetno moko Mlinarstva Kolenko, je vsaka peka zadetek v polno. Glede na vse našteto mi je peka resnično v veselje in sprostitev. V prenašanju tega znanja na druge pa sem našla svoje poslanstvo. Ko nekaj ustvarimo s svojimi rokami, nekaj kar je dobro in zdravo za telo in dušo ter v tem najdemo zadovoljstvo, potem je to tisto pravo. In ko v teh dobrotah uživajo še brbončice naših bližnjih in prijateljev, dobimo potrditev, da delamo dobro.” – Marija Sorčan
Sestavine:
- 230 g droži (nastavek: 60 g droži, 70 g vode, 100 g moke)
- 835 g filtrirane ali postane vode
- 290 g bele moke tip 500
- 290 g polbele moke tip 850
- 290 g polnozrnate moke
- 290 g bio mešane moke za kruh
- 40 g mletega maka
- sol 23 g
- 2 žlici olivnega olja
Postopek:
1. Najprej pripravimo drožni nastavek, ki vzhaja cca. 5-6 ur.
2. V posodo mešalnika ali v drugo posodo vlijemo vodo, ki ji dodamo sol in dobro premešamo, da se sol raztopi. Dodamo droži in jih pomešamo z vodo, nato pa še vso presejano moko, pomešano z makom.
3. V kolikor zamesimo testo z mešalnikom, naj bo nastavljen na nizko hitrost, gnetemo 2 min. Če pa gnetemo z rokami, to počnemo tako dolgo, da je vsa moka pomešana z vodo. Nato posodo pokrijemo in pustimo počivati testo 30 minut.
4. Po počitku dodamo olivno olje in mesimo cca. 2 minuti, da testo popije olje. Testo predenemo v vzhajalno posodo in pokrijemo. Vsakih 30 minut z vlažnimi rokami 2 krat naredimo potege in prepogibe in 2 x privzdige in podloge, da testo pridobi na čvrstosti.
5. Nato počiva in vzhaja za cca 30 %, kar lahko traja od 2 do cca. 4 ure, odvisno od temperature v prostoru. Testo na vrhu malce pomokamo, ga ob robovih rahlo privzdignemo od posode in ga zvrnemo na pult. Pomokamo še po tej stani, razdelimo na dva dela, in s pomočno strgala za testo predoblikujemo dva hlebčka, ki ju rahlo zategnemo. Pustimo počivati odkrito 20 min, nato ju obrnemo, oblikujemo hlebce, pomokamo in jih predenemo v košarice. Po vrhu izdatno pomokamo in pokrijemo s folijo za živila ali pa čeznje poveznemo prozorne živilske vrečke. Košarice s testom postavimo v hladilnik na + 4C na hladno fermentacijo za cca 8-14 ur.
6. Kruh lahko pečemo odprto v pečici ali pa v litoželezni oz. v emajlirani zaprti posodi, vključimo spodnje in zgornje grelo:
– pri odprti peki na dno pečice postavimo pekač z vodo, pečico zagrejemo na 230C, hlebec pečemo tako 20 min, nato pekač z vodo odstranimo in pečemo še cca. 20-25 min pri temperaturi 200C,
– če pečemo v posodi, zagrejemo pečico s posodo vred na 250C, prvih 20 min pečemo pokrito in nato 20 min odkrito na 200C.
Preden damo kruh pečico, ga zvrnemo na peki papir in zarežemo ali poljubno okrasimo.
Glede na praznično decembrsko vzdušje iz papirja izrežemo smrekico, kruh zelo malo poškropimo z vodo, na izrez smrekice potrosimo mak, ga pokrijemo z izrezano smrekico, naokoli pa s cedilom posejemo malce moke, da dobimo zasneženo smreko. Okoli smreke naredimo zarezo in damo v vročo pečico/posodo.
Priprava recepta, slikovno gradivo in peka: Marija Sorčan Hriberšek s.p. Inštrukcije iz peke z drožmi in druge poslovne storitve mary.sorcan@gmail.com , tel. 031 696 282